Expressens ledarsida: Äldreboendena måste bli fler!

Det behövs fler platser på äldreboenden. Men fungerande boenden läggs ner på grund av att de inte uppfyller alla formella krav. Om de äldre på boendet mår bra och om personalen är nöjd med arbetsförhållanden – låt då verksamheten fortsätta.
Läs mera här: http://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/sank-kraven-pa-aldreboenden/

Debattinlägg: Nej till tvångsvård i hemmet

Kritiken mot dagens äldreomsorg kommer från alla håll. Även äldre människor måste få rätt till valfrihet. Den som vill bo kvar hemma skall självfallet få göra det, men också den som upplever ett starkt behov av trygghet och gemenskap skall ha rätt till detta. Alla som fyllt 85 ska erbjudas adekvat äldreboende.
Läs mera här: http://www.svd.se/nej-till-tvangsvard-i-hemmet-for-de-aldre/om/debatt

Fel läkemedel skapar problem

Många äldre är deprimerade, bland annat på grund av ensamhet eller bristande vård och omsorg. Antidepressiva läkemedel sätts ofta in. Men de måste ordineras med största försiktighet. Det anser bland andra Yngve Gustafson, professor vid Umeå universitet.
Läs mera här:
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article22039354.ab

Debattinlägg om pensionsålder

Ett riksdagsbeslut om ändrad pensionsålder ska fattas före valet 2018. Det finns anledning att varna för illa utredda förslag om höjd pensionsålder. Det är speciellt viktigt att åtgärda bristerna i arbetsmiljön som finns på många håll. Först bättre arbetsmiljö, sen höjd pensionsålder.
Eivor Karlsson, grön senior i Stockholm

Läs hela inlägget här: http://alternativ-debatt.blogspot.se/2015/11/forslag-om-hojd-pensionsalder.html

Osäkert om framtida pensioner

För 2016 är pensionerna klara (se artikel längre ner). När det gäller åren därefter är läget osäkert. Ingen vet om eller när den s.k. bromsen slår till igen. Huvudprincipen för bromsen är att den sänker pensionerna om intäkterna till de statliga fonderna minskar.

Pensionerna är delvis beroende av utvecklingen på börserna och börsåret 2016 inleddes med globala och svenska kursnedgångar, främst beroende oro över problem i den kinesiska tillverkningsindustrin.

Befolkningsökningen och fler äldre bidrar till osäkerheten. Sveriges Kommuner och Landsting meddelade redan i våras att kommuner och landsting kan komma att höja sina skatter med upp till 2 kr fram till 2019.  Underskotten i ekonomin ökar även på den statliga sidan.

Riksdagens pensionsgrupp arbetar med att få fram nya principer för pensionerna. Men olika uppfattningar om tillvägagångssättet gör att samarbetet gnisslar. Grundprincipen är att alla i gruppen ska vara överens och det gör att reformer kan utebli.

Här två länkar till mer information:
http://www.svd.se/sa-paverkar-okad-migration-din-pension
och
http://www.svd.se/ministern-om-pensionsbraket-valdigt-bekymrad/om/naringsliv

Pensionerna 2016

Källa: Pensionmyndigheten

Inkomst- och tilläggs pensionen höjs med 4,2 %  i snitt och det innebär i 450 kr före skatt, enligt Pensionsmyndigheten.

Premiepensionen höjs. För traditionell försäkring blir det +7,5 %, ca 40 kr per månad och för fondförsäkring 5,5 % i snitt, ca 29 kr per månad. Gäller före skatt.

Garantipensionen sänks men skattesänkning gör att i princip alla får höjd pension efter skatt, vilket i snitt innebär 130 kr per månad för den som har full garantipension.

Tjänstepensionen blir oförändrad för de flesta.

Enligt Pensionsmyndigheten blir det i genomsnitt en höjning av den totala pensionen med 430 kr per månad efter skatt.

Här finns mer information från Pensionsmyndigheten om pensionerna 2016: https://secure.pensionsmyndigheten.se/download/18.6ecfeb09150e117e81e7fcca/1450711880225/F%C3%B6r%C3%A4ndring+av+inkomstpensionen+2016.pdf