Vårdjätten Attendo, som gör stora vinster på äldrevård, har åter kommit i blåsväder därför att tillsynen är otillräcklig – liksom personaltätheten. Attendo försvarar sig bl.a. med att alla kommuner inte ställer krav på hur många personer som ska vara i arbete. Miljöpartiet har drivit bemanningsfrågan och det finns beslut i riksdagen om minsta bemanning på äldreboendena. Men ännu har regelverket inte kommit.
Läs mera här
månadsarkiv: mars 2014
Grön senior och grönt språkrör i AB om äldres mat
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och gröna senioren Eivor Karlsson hade en gemensam replik på äldreminister Maria Larssons artikel i Aftonbladet om äldres mat och politikernas ansvar.
Läs mera här
Riksrevisionen kritiserar svagt stöd till äldreboenden
Boendet och servicen är ett tilltagande problem för många äldre. Riksrevisionen kritiserar regeringen för bristande insatser när det gäller äldreboendena, inte minst i avfolkningskommunerna. Det finns ett stort behov av statligt stöd.
Läs mera här
Höjd pensionsålder tillfälligt struken
Partierna bakom pensionsöverenskommelsen (alliansen och S) föreslog bl.a. diskussioner om att det ska vara möjligt att arbeta till 69 års ålder. Vidare jämnare pensionsutveckling och förändring av de statliga pensionsfondernas struktur.
Men bara något dygn senare kom beskedet om att förslaget om 69 år dragits tillbaka. Men frågan ska upp igen efter valet. Lugnast så?
Vad anser då Miljöpartiet om pensionsåldern? Jo, MP vill ha en flexiblare övergång mellan arbetslivet och pensionen och vill underlätta för den som närmar sig pensionsåldern att gå ned på deltid. Samtidigt ska den som kan, vill och orkar ha möjlighet att jobba längre än till 67 år.
Här en länk till regeringens information om förändringar: http://www.regeringen.se/sb/d/18062/a/235969
Demens – stora brister hos vårdcentraler
Många vårdcentraler saknar kompetens när det gäller dementa. Färre än varannan person får en sådan utredning som rekommenderas av Socialstyrelsen. Det visar utvärderingen av följsamheten till de nationella riktlinjerna för demenssjukdom. Det är stora skillnader mellan landstingen både när det gäller väntetider och utredningar.
Läs mera här
Torekull: Äldre portas från Helgeandsholmen
Den välkände och mycket erfarne publicisten Bertil Torekull skriver om hur svårt det är för äldre personer att hamna på valbar plats till riksdagen. När det gäller ålderssammansättningen är riksdagen inte representativ för landet. Något som gäller också för många kommuner och landsting.
Torekull, grön senior och bosatt i Simrishamns kommun, är tredje namn på Miljöpartiets riksdagslista för norra/östra Skåne och finns också på EU-listan.
Läs mera här
Sveriges straffbeskattning av pensionärer är unik
I Sverige betalar pensionären i år 11 procentenheter högre skatt än en löntagare. Inget annat västeuropeiskt land behandlar sina pensionärer på detta vis, skriver Curt Persson, PRO.
Orättvis beskattning och ”broms” medför ökade inkomstklyftor mellan pensionärer och löntagare. En hundralapp i pension 2009 är i dag värd 97 kronor. En hundralapp i lön har ökat till 117 kronor. Och skillnaden i faktisk inkomst blir alltså ännu större, i och med att pensionären beskattas hårdare.
Läs mera här