Remissvar Förslag till äldreomsorgslag SOU 2022:41

Remissvar över betänkandet SOU 2022:41 Nästa steg Ökad kvalitet och
jämlikhet i vård och omsorg för äldre personer (S2022/03277)


Gröna Seniorer är ett äldreförbund inom Miljöpartiet de Gröna. Vi arbetar med samtliga politiska frågor men särskilt med sådana som rör personer som nått pensionsåldern. Vi har ett eget program för frågor som berör äldre, särskilt vård och omsorg samt diskriminering.
Vi svarar av eget initiativ på remissen om utredningen av en ny äldreomsorgslag, Nästa steg SOU 2022:41.

Gröna Seniorer är positiva till att äldreomsorgen ska omfattas av en särskild lag. Det bör stärka de äldres möjlighet att få rätt stöd och service. Vi ser positivt på lagens syfte att förtydliga äldreomsorgens definition, uppdrag, innehåll och möjlighet till nationell likvärdig kvalitet. Det förebyggande, hälsofrämjande perspektivet är viktigt liksom rehabiliterande insatser samt att stödja funktioner och förmågor som finns hos den äldre.

Lagens starka koppling till socialtjänstlagen medför dock att det finns flera otydliga skrivningar. Ett exempel är att begreppet ”verka för” som återkommer i lagtexten, vi ser det som en brist att otydliga begrepp används i en förstärkt lagstiftning. Socialtjänstens verksamhet bygger redan på alltför många bedömningsfrågor. Det behövs konkreta rättigheter. Ett annat exempel på en otydlig skrivning är: ”Lagen gäller i vissa delar även dem som genom avtal utför kommunens uppdrag” Här skrivs i vissa delar, detta ger en otydlighet. Det behöver vara tydligt i vilka delar som avses. Vi anser även att begreppet “skälig levnadsnivå” bör ändras till “god”, i enlighet med definition i LSS.
Detta är ett område som som vi anser bör utredas vidare.

Läs hela Gröna Seniorers Yttrande

Remissvar SOU 2022_41 Göna seniorer Äldreomsorgslagen