Besvikelse över uteblivet äldrelyft

Riksidrottsförbundet och flera pensionärsorganisationer har i Dagens Samhälle framfört krav på att det utlovade äldrelyftet ska bli verklighet. Så här skriver de bland annat:

Efter valet beslutade riksdagen sedan om en budget där Moderaterna och Kristdemokraterna gjorde verklighet av ett sådant statligt stöd till idrott för äldre. Men i vårbudgeten 2019 valde Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna att plocka bort denna hälsosatsning.

Det gjorde oss både förvånade och besvikna, mot bakgrund dels av Socialdemokraternas vallöfte dels av att den klubbade M-och-KD-budgeten för 2019 innehöll en sådan satsning på äldres träning och motion.

Vi anser att det är både märkligt och synd att regeringen och dess samarbetspartier valt att inte prioritera den potential och nytta som pensionärsorganisationerna och idrottsrörelsen har i att få äldre i rörelse, hålla krämpor borta och möjligheten att få uppleva gemenskap och glädje. Dessutom vet vi att en långsiktig satsning på äldres hälsa är en investering för sjukvården när fler äldre kan hålla sig friska.

Tillsammans har vi organisationer konkreta förslag på hur vi vill genomföra ett äldrelyft. Men då krävs ett statligt stöd för mer träning och gemenskap för äldre. Vi skulle kunna förbättra tillgången till mötesplatser och anläggningar på dagtid för fysisk aktivitet. Vi skulle kunna göra en folkbildningssatsning på mat och måltid.

Detta skulle kunna bidra till att fler äldre mår bättre och orkar mer samt till ökad gemenskap för att minska ensamhet och isolering. Regelbunden fysisk aktivitet och träning tillsammans med bra matvanor och koll på medicinerna förebygger dessutom fallolyckor och andra skador – det vinner både individerna och samhället på.