Dålig arbetsmiljö ger dålig äldreomsorg

Arbetsmiljöverkets granskning visar att arbetsmiljön inom äldreomsorgen är dålig, något som går ut över både personalen och de äldre.

De brister som Arbetsmiljöverket upptäckt handlar bland annat om det förebyggande arbetsmiljöarbetet, alltså att arbetsgivaren inte har undersökt och åtgärdat risker på jobbet. Och det handlar inte bara om de fysiska riskerna – som tunga lyft, utan även hur chefer hanterar personalens höga arbetsbelastning till exempel.

Hittills har Arbetsmiljöverket hittat brister hos nära 90 procent av arbetsställena som inspekterats.
– Det är en hög siffra säger Britt-Marie Henriksson, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7162501

Sämre för äldre på akuten

Omhändertagandet av sköra äldre personer inom akutsjukvården blivit sämre, till exempel med oacceptabelt långa väntetider på akutmottagningar.
Patienter som är 80 år och äldre har en längre total vistelsetid på akutmottagningar jämfört med patienter som är 19–79 år. Det innebär att de sköraste äldre med stor risk för fall, trycksår, urvätskning, konfusionstillstånd med mera har vistelsetider på akuten som medför stor risk för undvikbara komplikationer.
Det skriver professorer och överläkare i ett debattinlägg.
https://www.svd.se/akutvarden-har-blivit-allt-samre-for-aldre

Pensionsgruppen vill höja pensionsåldern

Så här vill partierna i riksdagens pensionsgrupp vill höja pensionerna.

  • Lägsta åldern för uttag av allmän pension höjs år 2020 från 61 till 62 och därefter till 63 år 2023 och till 64 år 2026.
  • Samtidigt höjs rätten att stanna kvar på arbetsmarknaden för den som vill, den så kallade LAS-åldern, år 2020 från 67 till 68 och till 69 år 2023. Den knyts sedan till medellivslängdsökningen.
  • Åldern för att ta ut garantipension höjs från 65 till 66 år 2023 och 2026 knyts den till den fortsatta medellivslängdsökningen, vilket beräknas innebära en höjning till 67 år. Ett undantag görs dock för de som redan har arbetat ett långt arbetsliv.

Läs pensionsgruppens inlägg om pensionerna här:
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/xR65yp/vi-ar-overens–sa-har-hojs-pensionsaldern

Garantipension och bostadstillägg höjs januari 2020

Skillnaderna i inkomst mellan de pensionärer som har de lägsta inkomsterna och övriga i samhället har ökat under lång tid. För att bryta denna utveckling och förbättra ekonomin för de pensionärer som har det tuffast vill regeringen och Pensionsgruppen höja både bostadstillägget och garantipensionen från år 2020.

Den som har garantipension nu kommer att få 200 kronor mer före skatteavdrag från och med januari 2020.
https://www.pensionsmyndigheten.se/nyheter-och-press/nyheter/hojt-grundskydd-fran-2020