Inlägg om den gamla konstiga banken

Viktigt meddelande till alla gråhåriga kunder i Sparbanken 1826

 

Kristianstad Sparbank ändrade för några år sedan namnet till Sparbanken 1826.  Att detta betydde att man tog med sig värderingar från det årtalet visste åtminstone inte jag förrän nu.

För att bli huvudman i sparbanken får man inte  fylla 68 år under det år mandatperioden startar.  Men jag har aldrig märkt att man sagt att vi som passerat denna ålder inte får sätta in våra pengar i denna bank. Men däremot utgår jag från att vi inte får låna (undantagandes de sk seniorlånen som banken tjänar så stora summor på.)
Åldersdiskriminering är lite lömskt. Den märks sällan så tydligt som på Sparbanken  1826.         Det är undrligt att en verksamhet som är beroende av sina kunder väljer att chikanera  en så stor grupp så tydligt.
Vi som är över 65 år är många och vi blir fler. Tror Sparbanken 1826  att de kan behålla sina gammelmodiga värderingar och ändå behålla sina åldrande kunder?
Det finns gott om personer som arbetar efter 68 år, ofta i yrken med krav på lönsamhet. Så uppenbarligen är det inte så ovanligt med arbetsgivare som anser att personer över 68 år kan ha både kunnande och vett.
Den person som inte fick bli huvudman tillhör miljöpartiet och där går man som bekant strikt efter principen att ingen får bli cementerad på sin post, inte ens populära och duktiga språkrör. Den principen är klok. Men i samma parti kan man bli aktiv vid 65 års ålder och bli bedömd efter samma kriterier som yngre när det gäller att bli vald till förtroendeposter. Den principen är också klok.
Samhället behöver aktiva, engagerade personer i alla åldrar och besluten blir bättre om de vilar på synpunkter från medborgare med olika och varierande erfarenheter.
Sparbanken får inse att vi lever 2011 och att 68-åringar idag avviker en hel del från de som var 68 år 1826.

Del 2

Sparbanken som är från 1626 agerar mer märkligt än jag trodde. Efter min förra insändare, där jag förvånades över att banken inte anser att personer över 64 år har något att ge som huvudmän, har jag blivit uppmärksammad på att, åtminstone i Åhus, blir man inte inbjuden till kundträffar efter att man fyllt 80 år.
Min fråga till banken är om man inte tror att personer över 80 år har förmåga att ta sig ut, eller om man inte vill besvära ”de gamla” eller vad är skälet.  Mitt råd till de som bestämmer är att det kanske är tid för dem att fundera över hur de själva vill bli betraktade och behandlade när åren går.
Det finns en bank som uppvaktar sina gamla trogna kunder med blommor vart femte år, från det år de fyller 75.
Så olika man kan se på kundrelationer.
Elsa Christersson
Gröna Seniorer