Sänkt pension att vänta 2021

Pensionsmyndigheten: Prognos om minskad inkomstpension 2021

Pensionsmyndigheten har lämnat prognos till regeringen om utgifter för kommande år. Prognosen anger bland annat att inkomstpensionen räknas ner med 1,5 procent för 2021.

Prognosen för inkomstpensionens minskning om 1,5 procent innebär att en inkomstpension på 12 000 kronor minskar med 180 kronor per månad från 2021. Prognosen i februari i år var att inkomstpensionen skulle öka med 0,3 procent.

– Inkomstpensionen kommer enligt prognosen att minska med 1,5 procent nästa år. Inkomstutvecklingen styr omräkningen av inkomstpensionen och tilläggspensionen, i rådande läge är den utvecklingen dock mycket mer osäker än vanligt. Pensionsmyndigheten kommer med en ny prognos i slutet av juli, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.

Prognosen för premiepensionen 2021 är en minskning med 8 procent från 2021. Genomsnittlig premiepension är ca 700 kronor i månaden.

Pensionärer som har del av pensionssystemets grundskydd i form av garantipension, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd får med automatik högre grundskydd om inkomstpensionen minskar. Det kompenserar helt eller delvis för den lägre inkomstpensionen.

Pensionsmyndighetens prognos är att den så kallade bromsen inte kommer att användas de närmaste åren, även den prognosen är dock osäker. Balanseringen uteblir tack vare ett stort överskott i inkomstpensionssystemet. Inkomstpensionen prognosticeras öka för åren 2022 – 2023.

Det finns en osäkerhet kring Pensionsmyndighetens prognos som i huvudsak baserar sig på Konjunkturinstitutets prognos från början av april.

Anslagsbelastning och prognos 2020