Skamligt många undernärda i äldrevården

Sedan 2015 kräver Socialstyrelsen att kommuner och landsting ska ha rutiner för hur de ska förebygga och behandla undernäring bland de äldre. Men 1917 saknades rutinerna fortfarande förra året hos var tredje kommunal hemtjänstutövare.

6 av 10 patienter inom äldrevården är undernärda eller riskerar att bli det, enligt kvalitetsregistret Senior Alert. Det stämmer med en undersökning som gjordes av Livsmedelsverket för några år sen.

Förutom ökad risk för att dö i förtid handlar det bland annat om att med en svag kropp råka ut för fallolyckor, något som är mycket vanligt. Det kan också vara så att infektioner och sår är mer svårläkta.

Många kommuner struntar uppenbarligen i vad myndigheten Socialstyrelsen säger. Att komma till rätta med undernäring – ibland svält – krävs gedigna, återkommande insatser bland annat när det gäller maten.I många behöver gamla människor hjälp att äta eller sällskap vid måltiden. Det där känns jobbigt och blir dyrt och då väljer många kommuner den enkla ”lösningen”. Nämligen att strunta i det – inte göra något.

Att de äldre är fortsatt undernärda, har nedsatt immunförsvar och har låg livskvalité – det spelar mindre roll. Lite ska man få tala när man är gammal. Men undernäring, på gränsen till svält är ingen liten sak. Det är något skamligt.

Läs mera här: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6981714